SEASONAL FLOW & BALANCE
  • Etusivu
    • Terveyspääoma
    • Toiminta-ajatus ja arvot
    • Aikataulut
  • Palvelut
    • Yoga
    • Pilates & Kehonhuolto
    • Vahva keho - Toiminnallinen harjoittelu
    • Terveysvalmennus & Personal Trainer
    • Lasten liikunta & Joogaleikki
    • Thai Yoga Hieronta
  • Hinnasto
  • Blogi
  • Yhteystiedot

DUKAN-DIEETTI

27/12/2017

Comments

 

Johdanto

42 vuotta sitten ranskalainen lääkäri Pierre Dukan sai vastaanotolleen potilaan, joka oli usean vuoden ajan ollut erilaisilla laihdutuskuureilla ja laihtunut yhteensä 320kg, mutta saanut aina kaikki kilot takaisin. Dukan ei ollut erikoistunut laihdutuksiin, mutta potilas sanoi olevansa epätoivoinen ja olevansa valmis luopumaan kaikesta muusta paitsi lihasta. Se oli lähtökohta Dukan-dieetille, jota tällä hetkellä miljoonat ihmiset ympäri maailmaa noudattavat. (Dukan 2010, 9).



Dieetin periaatteet

Dukan on tämän jälkeen toiminut ravitsemukseen erikoistuneena lääkärinä vuodesta 1973 lähtien. Dukan-dieetti on ainoa dieetti, mikä on rakennettu oikeista ruoka-aineista ja tieteellisesti todistettu päteväksi laihdutusmenetelmäksi, mikä kestää koko loppu elämän, sillä vain se takaa painon todellisen vakiintumisen (Dukan 2010, 12). Ihmisen ruokavalio perustuu kolmeen ravintoaineryhmään, joiden energia-arvot eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Dukan perusti dieettinsä elimistölle välttämättömiin, elintärkeisiin ravintoaineisiin eli proteiineihin. (Dukan 2010, 247-248). Dieetin suosio perustuu sen tarkkuuteen, täsmällisyyteen, yksinkertaisuuteen, konkreettisuuteen ja ehdottomuuteen (Dukan 2010, 70).

Dukan-dieetti koostuu neljästä erilaisesta, peräkkäin voimakkuudeltaan alenevasta vaiheesta; hyökkäys-, pudotus-, tasaus- ja ylläpitovaiheista. Siinä ei lasketa ruoka-annoksia eikä kaloreita. Syödä saa niin paljon kuin jaksaa ja niin usein kuin haluaa, mikä yleensä sopii ylipainoisille ihmisille, jotka ovat tottuneet suuriin annoskokoihin ja jatkuvaan naposteluun. (Dukan 2010, 18). Koska kananmunanvalkuaista lukuun ottamatta mikään ruoka-aine ei ole puhtaasti proteiinia, Dukan-dieettiin on valittu mahdollisimman lähellä puhtaita proteiineja olevia tuotteita (Dukan 2010, 19). Täten niitä kutsutaan dieetissä puhtaiksi proteiineiksi.

Dieetti perustuu siis proteiinien syömiselle, koska proteiinien sulatus kestää kauemmin kuin hiilihydraattien tai rasvojen. Proteiini on elimistölle välttävin ravintoaine ja sitä tarvitaan elintoimintojen hyvinvointiin. Dieetin aikana on tärkeää juoda paljon vettä (1,5-3l), jotta kuona-aineet kuten virtsahappo poistuisi verestä. Jokaiseen dieetin vaiheeseen kuuluu myös painonhallintaa tukeva liikunta, mikä Dukanin ohjelmassa on kaikille ylipainoisille helpointen ja monipuolisin koko kehoa rasittava kävely. Päivittäisillä kauraleseiden käytöllä taataan vatsan toiminta.



Ensimmäinen dieetti: Hyökkäysvaihe

Hyökkäysvaihe on lyhyt, mutta tiukka kestäen keskimäärin 5 päivää (halutusta painonpudotuksesta riippuen 1-10 päivää), jolloin saa syödä vain 72 sallittua proteiinipitoista ruoka-ainetta. Tähän sallittuun joukkoon kuuluvat kaikki vähärasvaiset lihat, nauta ja vasikka sekä sisäelimet, myös vähärasvaiset siipikarjan lihat, kalat ja meren elävät, munat, rasvattomat maitotuotteet sekä tofu (Dukan 2010, 35). Sianlihassa ei ole tarpeeksi valkuaisainetta, jotta se voitaisiin laskea proteiinipitoisiin elintarvikkeisiin. Proteiinien imeytyessä elimistö tekee valtavan määrän töitä ja nälän tunne katoaa kokonaan 2-3 vuorokaudessa. Proteiinipitoinen dieetti edistää kudoksiin varastoituneen veden poistumista, joten dieettiä pidetään puhdistavana ja tilalle tulee keveyden tunne. (Dukan 2010, 39). Samalla runsaan veden juonti on tärkeää, koska se poistaa proteiinien palamisesta syntyneet kuona-aineet ja suolat sekä selluliittia. Vesi myös vähentää ummetusta ja voi olla missä tahansa muodossa; vetenä, kivennäisvetenä, teenä tai kahvina. Dieetti sallii myös sokerittomat, keinotekoisesti makeutetut light ja zero virvoitusjuomat. (Dukan 2010. 43-44).

Tässä lyhyessä vaiheessa paino putoaa nopeasti, koska elimistön varastorasva ja kudoksiin kertynyt vesi putoavat nopeasti. Syötyjä kaloreita ei lasketa, koska niillä ei ole mitään merkitystä lopputulokseen (Dukan 2010, 47). Ensimmäinen päivä on taistelua ja sopeutumista ja silloin on vältettävä kuormittavaa liikuntaa, mitä toisaalta ylipainoinen ihminen on tehnyt mahdollisesti jo useamman vuoden ajan. Väsymys häviää kolmessa päivässä ja tilalle tulee kauan kaivattu energisyys (Dukan 2010, 64-65). 

Hyökkäysvaiheessa laihan lihan voi esim. paahtaa tai grillata sinapin tai jogurtin kanssa. Kaikki rasva ja kerma ovat kiellettyjä, mutta etikka, mausteet, yrtit (persilja ja timjami), valkosipuli, keltasipuli jne. ovat sallittuja ja niillä onkin hyvä saada ruokaan kaivattua makua. Korianteri, curryn ja neilikan käyttö vähentävät suolan tarvetta. Suolaa ja sinappia pyritään käyttämään hyvin niukasti, koska ne lisäävät turvotusta. Kalat vastaavasti voi kostuttaa sitruunalla tai soijakastikkeella, käyttää yrttejä ja mausteita ja kypsentää uunissa, hauduttaa tai höyryttää. Sitruuna on sallittua kalan maustamiseen, mutta ei kuitenkaan mehuna. Vähärasvaisen siipikarjan lihasta on poistettava nahka ennen syöntiä. Vaniljalla ja kanelilla saa hyvin maustettua maitotuotteiset jälkiruuat esimerkiksi jogurtin ja rahkan. 
Leseet sisältävät paljon valkuaisaineita ja liukoisia kuituja, joten ne ovat sallittuja tässä vaiheessa. Ainoana hiilihydraatin lähteenä sallitaan päivittäinen 1,5 rkl kauraleseiden käyttö. (Dukan 2010, 51-59).

Irmeli, jolla on 15kg ylimääräistä kiloa, on nyt 5 päivän pudotusvaiheessa pudottanut jo 3,5kg. Tekemäni mielivaltaisen proteiinipitoisen ruokavalion mukaan rasvan saanti oli 72g /25 E%, josta tyydyttyneitä 25g ja nekin tulivat lähinnä (kalasta), munista, broilerista ja lihasta. Proteiinia hän sai 332g / 54 E% ja hiilihydraattia 113g / 19 E%. Tässä ruokavaliossa Irmeli söi kuusi isoa ateriaa päivässä ja sai vain 2511 kcal. Kuidun saanti tällä ajalla oli oletettavasti hyvinkin mitätön, vain 13 E%, C-vitamiinin saanti 34 E% ja A-vitamiinin saanti 82 E%. Kaikkien muiden vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden saannit olivat yllättävästi turvatut, osittain hyvinkin runsaat, esim. B12-vitamiinia 1553 E% ja niasiinia 1106 E%. Ummetuksen takia Irmeli juo runsaasti vettä ja yrittää sinnitellä nuo muutamat päivät. Täydellinen ravinnon muutos uuvuttaa niin paljon, että tässä vaiheessa olisi parasta ottaa töistä muutama päivä vapaaksi, jotta keho tottuisi uuteen ruokavalioonsa.




Toinen dieetti: Pudotusvaihe

Pudotusvaihe kestää 6 päivää jokaista haluttua pudotettavaa kiloa kohti ja se koostuu kahdesta dieetistä; joka toinen päivä syödään edelleen puhtaan proteiinin ruokavaliota ja joka toinen päivä siihen lisätään vihanneksia tai kasviksia. Dukan on luetellut tarkkaan 28 proteiinipitoista kasvista /vihannesta, joiden sokeripitoisuudet ovat hyvin alhaisia ja joita nyt saa lisätä ruokavalioon. Tärkkelyspitoiset kasvikset ja viljat ovat kiellettyjä kuten perunat, riisi, maissi, herneet, pavut ja linssi. Avokado on hedelmä, ei kasvis, joten se on kielletty. Tätä vaihetta kutsutaan myös vaihtelevaksi proteiinidieetiksi. Kuten puhtaita proteiineja niin myös vihanneksia ja kasviksia saa syödä niin paljon kuin haluaa ja niin usein kuin haluaa. Paino putoaa tasaisesti ja pudotusvaiheen dieettiä jatketaan niin kauan, kunnes haluttu tavoitepaino on saavutettu. (Dukan 2010, 69-70).

Kasvikset tulevat lisäämään kudoksiin taas nestettä, jolloin saattaa tuntua, ettei paino enää tipu, mutta todellisuudessa varastorasvat kuluvat edelleen pois puhtaiden proteiinien päivinä ja paino vain tasoittuu kasvispäivinä (Dukan 2010, 73). 

Ihmisille, jotka haluavat laihtua yli 10kg, 1/1-rytmi sopii parhainten eli vuoropäivin puhtaat proteiinit ja lisätyt kasvisproteiinit. Jos on taas tarve laihtua vain vähän, 2/5-rytmi on hyvä eli 2 peräkkäistä päivää proteiineja ja 5 päivää yhdistelmä proteiineja ja kasviksia. Tehokkain rytmi lyhyellä aikavälillä on 5/5-rytmi, mutta se ei ole kuitenkaan helpoin. Selluliitista kärsiville naisille sopii parhainten 2/0-rytmi, jossa 2 peräkkäisenä päivänä syödään puhtaita proteiineja ja muut päivät viikossa ovat normaalilla ruokavaliolla välttäen kuitenkin äärimmäisyyksiä. Tämä hoikentaa selluliittialueita, mutta ei vaikuta ylävartaloon. (Dukan 2010, 70-75).

Kauralesettä syödään tässä vaiheessa päivittäin 2rkl ja käydään kävelemässä vähintään 30min.
Lisäsin Irmelin ruokavalioon sallitut kasvikset ja hän syö edelleen kuusi isoa ateriaa päivässä saaden 2918 kcal. Rasvaa tuli 70g/ 22 E%, joista tyydyttynyttä 22g. Hiilihydraatteja hän sai 179g / 26 E% ja proteiinia 342g /48 E%. Kuidun saanti on nyt lisääntynyt 182 E%:iin, joten ummetus alkaa lieventyä. Aikaisemmat vajaalle jääneet C- ja A-vitamiinit ovat nyt turvatut, niiden ollessa 1200 E% ja 385 E%. Myös kaikkia muita vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita Irmeli saa runsaasti. Tämä on minusta aivan käsittämätöntä. 

Jotta Irmeli saisi kaikki haluamansa 15 ylimääräistä kilo pois, hän on tällä pudotusvaiheen dieetillä 90 päivää. Se ei oikeastaan ole paljon, kun miettii, kuinka monta vuotta hänellä meni saada kaikki nuo ylimääräiset kilot, mutta kolme kuukautta alkaa tuntua pitkältä, kun keho alkaa huutaa rasvaa ja hiilihydraatteja. Tässä vaiheessa olisi niin helppo luovuttaa, mutta Irmeli päättää kuitenkin jatkaa. 




Kolmas dieetti: Tasausvaihe

Tasausvaihe alkaa heti kun tavoitepaino on saavutettu ja se kestää 10 päivää jokaista pudotettua kiloa kohti. Tässä vaiheessa ruokavalioon lisätään 2 leipäpalaa ja yksi hedelmä- ja juustoannos per päivä sekä 2 annosta hiilihydraatteja ja 2 ”juhla-ateriaa” per viikko. Näillä lisäyksillä aineenvaihdunta saadaan rauhoittumaan ja elimistön sopeutumaan uuteen painoon. Tarpeettomat mielihyvää tuottavat ruokavaliot tulevat mukaan tietyssä järjestyksessä, jotta vältyttäisiin takaiskuilta. Öljyjä ja rasvoja vältetään edelleen. (Dukan 2010, 21).

Tasausvaiheessa proteiinit ja kasvikset luovat perustan ja niitä voi edelleen syödä rajoituksetta. Nyt on kuitenkin aika lisätä ruokavalioon hedelmät lukuun ottamatta banaania, viinirypäleitä / rusinoita, kirsikoita ja kuivattuja hedelmiä sekä pähkinöitä. Kaikkia muita hedelmiä saa syödä 1kpl:een tai 1 annoksen päivässä. Suositeltavia hedelmiä ovat omena, mansikat ja vadelmat, melonit, greippi, kiivi, persikka, päärynä, nektariini ja mango. Nyt saa myös syödä 2 viipaletta täysjyväleipää sekä yhden annoksen /40g kovia, kuorellisia juustoja kuten esim. cheddar, emmental, gouda päivän aikana. Vähärasvaisia juustoja kannattaa välttää niiden heikon laadun takia. (Dukan 2010, 90-91).

Tasausvaihe jaetaan kahteen yhtä suureen osaan. Ensimmäisen jakson aikana saa syödä yhden annoksen tärkkelyspitoista ruokaa kerran viikossa sekä yhden juhla-aterian. Tärkkelyspitoisiksi ruoiksi kuuluvat peruna, pasta, vilja, riisi ja maissi. Toisen jakson aikaan saa syödä 2 tärkkelyspitoista ruokaa per viikko sekä 2 juhla-ateriaa. Juhla-ateria tarkoittaa yhtä ateriaa (ei koko päivää) ja kaksi juhla-ateriaa ei pidä olla peräkkäisinä päivinä. Juhla-aterioiden ainoana sääntönä on, että samaa ruokalajia ei saa ottaa lisää eli yksi alkuruoka, pääruoka. jälkiruoka ja 1 lasi viiniä. (Dukan 2010, 92).
Tärkkelyspitoiset ruuat ovat eri arvoisia. Drum-vehnästä valmistettu pasta ja kuskus hidastavat ruoansulatusta ja sokerin imeytymistä ja niitä voi syödä 225g esim. ripauksella parmesanjuustoa tai tomaattimurskaa. Linssejä voi syödä 225g, papuja ja herneitä 225g, tummaa keitettyä riisiä 225g tai keitettyä basmatiriisiä 175g sekä perunaa satunnaisesti. Karitsan lihaa sekä porsaanpaistia ja kinkkua voi syödä haluamansa määrän 1-2 kertaa viikossa. (Dukan 2010, 92-94).

Jotta painonhallinta säilyisi, yhtenä tiettynä viikonpäivänä esim. torstaina pidetään puhdas proteiinidieettipäivä, jolloin syödään hyökkäysvaiheen ruoka-aineita. Ei pidä unohtaa myöskään päivittäistä 2 rkl kauralesettä ja kävelylenkkiä. (Dukan 2010, 97-99).

Koska meidän Irmeli on pudottanut jo 15kg painostaan dieetin ensimmäisen ja toisen vaiheen aikana, tämä kolmas vaihe kestää hänellä 150 päivää eli 5 kuukautta. Irmeli on nyt ollut Dukan-dieetillä yhteensä 8 kuukautta. Aina se ei ole ollut helppoa ja välillä on tehnyt mieli luovuttaa, mutta saatu energia ja itseluottamus luovat tahtoa jatkaa.




Neljäs dieetti: Ylläpitovaihe

Keho on kotiutunut uuteen muotoonsa, aineenvaihdunta ja elämäntapa normalisoituneet. Seuraava vaihe eli ylläpitovaihe on loppu elämän mittainen ja siihen kuuluu vain kolme ehdotonta sääntöä:   1) Voi taas syödä ihan mitä tahansa kunhan pyhittää edellisessä vaiheessa luodun torstain puhtaille proteiineille koko loppu elämän. 2) Hissit ja liukuportaat ovat kiellettyjä ja 3) joka päivä pitää syödä 3rkl kauralesettä ja käydä 20-30min kävelyllä. Näihin sääntöihin ei ole poikkeuksia ja paino pysyy pysyvästi halutulla tasolla. Öljyä voi varovasti myös alkaa lisätä ruokavalioon ja proteiinijauhoja voi käyttää ihan vain poikkeuksellisesti, koska niiden suurin heikkous on keinotekoisuus. (Dukan 2010, 102-113).

Irmeli on tyytyväinen elämäänsä ja saavutettuun painoonsa. Dieettiä on helppo seurata ja se ei erotu yhtä päivää lukuun ottamatta muiden ruokavaliosta. Irmeli jaksaa kulkea portaissa ja liikkua muutenkin monipuolisesti ja hän on terveempi kuin moneen vuoteen.




Omaa pohdintaani

Lähdin siis tälle dieettimatkalle täynnä ennakkoluuloja ja valmiina arvostelemaan kaikkea lukemaani. Tällä hetkellä olen lähinnä hämmentynyt omasta reaktiostani. Tämähän voi jopa toimia ja varmaan toimiikin niillä, joilla on tarpeeksi tahtoa ja motivaatiota. Jos itse olisin ylipainoinen, varmaan lähtisin seuraamaan tohtori Dukanin dieettiä.

Uskon todella, että tämä puhtaisiin, oikeisiin ruoka-aineisiin perustuva dieetti on vastaus niille, jotka haluavat pudottaa painoaan. Koska itse syön hedelmiä monta kertaa päivässä, tässä dieetissä tulisin ehkä kaipaamaan niitä kaikkein eniten ja alun kova lihan syönti voisi tehdä tiukkaa itselleni. Ennen kuin tutustuin tähän dieettiin, olin varma, että ravintolisiä pitäisi ottaa varmistaakseen riittävä vitamiinien ym. saanti, mutta kuten jo aikaisemmin kerroin, niihin ei ole tarvetta. Dukan-dieettiin on valittu juuri ne proteiinit, kasvikset ja hedelmät, joista ihminen saa kaiken tarvitsemansa. Mielestäni tämä on suorastaan nerokasta. Ja koska paino-ongelmalliset ovat tottuneet syömään paljon ja usein, tämä ruokavalio sopii heille hyvin. Koskaan ei tarvitse kokea näläntunnetta. Tämä dieetti sopii niille, jotka jaksavat seurata sitä koko loppu elämän ja alun haastavuuden jälkeen, lopun pitäisikin jo olla helppoa. Urheilijat yleensä ovat hoikkia, mutta en tiedä miten esim. kohonrakentajat kokisivat tällaisen dieetin. Heille voisi sopia pelkkä tasausvaiheen dieetti. Proteiinien syönnillä voisi ainakin vähentää keinotekoisten proteiinijauheiden käyttöä. Kestävyyslajeihin dieetti ei sovi hiilihydraattien vähyyden takia.

Mutta jotta asia ei olisi ihan niin yksinkertainen, lähtisin kuitenkin itse hiukan muuttamaan dieettiä. Koska Dukan haluaa pitää dieetin hyvin pitkälle proteiineihin painottuen, itse lähtisin rajoittamaan punaisen lihan määrää ja korvaisin sen enemmällä valkoisen lihan, kanan tai broilerin, määrällä. Viime vuosikymmeninä Suomen kolmanneksi yleisin syöpätyyppi on suolistosyöpä ja sen yleisyys kasvaa koko ajan. Punainen liha lisää suolistosyövän riskiä, joten sitä ei ainakaan pitäisi lisätä (Tehy 2-2017, 41), kuten Dukan ehdotta. Suomalainen ravitsemussuositus pitää lihan saantina 500g/vko sopivana, mutta tässä dieetissä puhtaiden proteiinien päivinä voi helposti syödä lihaa halutessaan kaksin- kertaisenkin määrän. Tosin liika proteiinin saanti rasittaa myös maksaa ja munuaisia, mutta Dukan väittää, että laihduttajien laboratoriossa tehdyt koetulokset ovat aina osoittautuneet puhtaiksi. Uskoisin kuitenkin, että perus terveelle ihmiselle tämä dieetti on hyvä; yksi proteiinipäivä viikossa ei mielestäni ole haitaksi, jos vaihtoehtona on aikaisemmin ollut huonot hiilihydraatit ja rasvat sekä kasvisten ja hedelmien puute.

Mutta kyllä, jos laihduttaisin ja olisin kokeillut monet muut laihdutuskuurit ennen tätä, niin ei se elämä sen pahemmaksi voi mennä tällä dieetillä. Tavallaan suolistosyövän riski on pieni siihen, mitä lihavana olisin kärsinyt ja kuolisin sen tuottamiin kansansairauksiin joka tapauksessa. Mutta söisin valkoista lihaa enemmän kuin punaista. Oman kokemukseni mukaan myös ulosteen haju punaisen lihan syöjillä on pahempi kuin valkoisen lihan syöjillä. 





Lähteet:

Dukan Pierre, Dukan-dieetti, 2010, ISBN 978-951-0-39244-7

Tehy 2-2017, Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön lehti, Rakennusaineita, Proteiinit, luettu 9.2.2017

Comments

Tulevaisuuden elintarvikkeet

24/10/2017

Comments

 

Kehitys menee nykyään niin nopeasti eteenpäin, että välillä tuntuu, ettei perässä meinaa pysyä. Se, mikä joskus oli vain mielikuvitusta ja mahdotonta toteuttaa, on jo nykypäivää. Nykyhetken mielikuvitus on varmasti tuulevaisuuden arkea. Se mitä joskus epäiltiin, jos edes osattiin kuvitella, on nykyään itsestäänselvyys. Miksipä siis tulevaisuudessa kaikki ei olisi mahdollista. Sukupolvet vaihtuvat, jarruttavat epäilykset, käsitykset, lait ja säädökset jäävät unohduksiin ja uusi valtaa alaa. Se, mitä minä tällä hetkellä vastustan, voi ollakin lasten lasteni arkea. Ei taida vahvempi vastustaminen siirtyä näin vähässä ajassa vielä geeniperintönä eteenpäin. Mutta maailma on täynnä innovatiivisia ja ennakkoluulottomia nuoria, jotka elävät tulevaisuuden kuvitelmissa ja uskaltavat kokeilla. 

Maapallon elintila vähenee väestön kasvun, aavikkoistumisen yms. myötä. Ruokaa tarvitaan enemmän ja senkin tuottaminen tarvitsee tilaa, mikä on jo nyt kartalla. Tästä lähtökohdasta ymmärrän esimerkiksi keinolihan valmistamisen, vaikka itse en sitä hyväksykään. Jo vuonna 1932 Winston Churchill osasi ennustaa keinolihan tuloa ruokapöytiimme (The Guardian, 13.8.2005) ja nyt yli 80 vuotta myöhemmin, me väittelemme kyseisen asian eettisyydestä. Voi olla, että seuraavan 80 vuoden kuluttua se on meidän ainoa elinehtomme mahtua maapallolle ja saada ruokaa, oli kyse sitten keinolihasta tai muusta keinoelintarvikkeesta. 

Ihmiskunta haluaa niin epätoivoisesti valloittaa avaruuden planeettoja asuttavakseen ja vaikka se vielä tuntuukin kaukaa haetulta, niin keinolihan tuottaminen olisi varmasti yksi askel lähempänä siellä asumiseen. Toisaalta jos ajatellaan StarTrek- tyyppisiä ohjelmia, missä ihmiset asuvat avaruusaluksissa vuosikausia, keinoelintarvikehan on ainoa mahdollinen tapa tuottaa ja valmistaa ravintoa. En epäile siis ollenkaan, etteikö keinoravinto olisi jo arkipäivää sadan vuoden kuluttua. 

Sekin, että monet nykyajan lapsista eivät tiedä, mistä maito saadaan - se on joko tölkissä tai pulverina - vie ajatusta siihen suuntaa, että sukupolvet loittonevat luonnosta ja oikeasta ruuanlähteestä. Ihminen on kohta vain objekti, jota ruokitaan ruokakapseleilla. Tätä ajatusmaailmaa ruokitaan jo ns. 3D-tulostimella, mikä koekeittiössä osaa jo valmistaa pizzaa syötäväksi (Foodini 3D-foof printer, 5.4.2014). Ajatuksena siinä on valmistaa ensin hyvistä raaka-aineista ruokapure´ta vahän vauvansosetta muistuttavalla tavalla, laittaa ne kapseleihin ja tulostusmusteen tavoin täyttää kopiokone niillä. Sen jälkeen ei tarvitse muuta kuin valita ohjelma, minkälaisen pizzan haluaa syödäkseen ja kone valitsee 'musteet' ja printtaa valmiin tuotteen ulos syötäväksi. Ei siis ihme, jos tämä ei saavuta suurta suosiota suurperheellisillä ja miksei myös joissakin kiireellisissä yrityksissä. Mutta jos itse näkisin vaivaa valmistaa soseet ja täyttää kapselit, niin siinä ajassa olisin jo varmasti tehnyt pizzat ja ylimääräiset pakastimeen, joista mielestäni on ihan yhtä helppoa ottaa ne lämmitettäväksi. Mutta toisaalta minun lapsuudessani ei myöskään tunnettu mikroaaltouunia ja kuinkakohan vieraalta sellaisen tuotteen käyttö on joskus mahtanut tuntua?

Palatakseni äskeiseen aiheeseen, että lapset eivät tiedä maidon lähdettä, niin tulevaisuudessa he tietävät siitä varmasti vielä vähemmän kuin nyt. Keinomaito on varmasti tulossa myös Suomen markkinoille nopeammin kuin uskommekaan (Eettistä juomaa, 27.10.2014). Varmasti sen nimi on silloin joku muu kuin maito tai keinomaito, mutta uskoisin sen vahvaan suosioon tulevaisuudessa. Periaatteessa sehän olisi vain yksi juoma toisten joukossa mutta maidon ominaisuudella ja ravintoaineilla ilman maidossa olevia bakteereja ja olisi allergiaystävällisempi kuin nykyinen tuntemamme maito.

Hyönteiset eivät ole tulevaisuuden ruokaa monellekaan nykypäivän kansalle, jotka ovat syöneet matoja, koppakuoriaisia, heinäsirkkoja, muurahaisia jne. (Jäppinen S, 14.5.2013) niin kauan kuin se on kulkenut sukupolvelta toiselle geeniperintönä, mutta meille länsimaalaisille se saattaa vielä tulla eteen joku päivä tykkäsimme me siitä tai emme. Ilmaston lämpenemisen myötä hyönteiset siirtyvät yhä pohjoisemmalle pallonpuoliskolle ja kun muu ravinto alkaa huveta tai muuttua yhä enemmän keinotekoisemmaksi, voi olla, että ainoa ns. oikea ravinto on hyönteiset, joista saadaan proteiinia ja monia hyviä kivennäisaineita elimistömme turvaksi. Itselläni oli mahdollisuus viime kesänä syödä paistettuja hyönteisiä, mutta koska en kokenut olevani niin nälkäinen ja niitä tarvitseva, jätin mahdollisuuden väliin. Harmittaako? No ehkä vähän.

Tähän asti kaikki kirjoittamani on kuulostanut vielä hyvin kaukaiselta, mutta kun kerran Suomessa ollaan, innovaatio ilman näkyvää ja kannettavaa teknologiaa ei olisi suomalaisuutta. Tietenkin Suomessa on kehitetty maailman ensimmäinen älykäs lounaslinjasto (Yle uutiset, 15.5.2013). Kuinka helppoa onkaan tarkastaa ruoan terveellisyys jo siinä vaiheessa, kun sitä vasta laittaa lautaselle ja pystyä vielä siinä vaiheessa tekemään uudestaan valintoja omantunnon mukaan. Tämä tekisi niin hyvä monelle ylipainoiselle, mutta en näe tälle laitteelle juuri tulevaisuutta. Ensinnäkin näen sen syyllistyttävän moneen turhaan sokeriin ja rasvaan, ja toisekseen monesta syyllisyydestä saattaisi vain tulla lisästressiä. Niille tämä on hyvä, jotka oikeasti joutuvat päivittäin tarkkailemaan ruokavaliotaan kuten diabetespotilaat sekä laihdutuksen ylläpitoon oiva vehje. Tuote kuuluu samaan kategoriaan kuin 30.8.2016 uutisoitu laite, NIMA-gluteenisensori, mikä pystyisi tunnistamaan gluteenin ruuasta (Laite, joka tunnistaa gluteenin, 30.8.2016), ja mikä ehdottomasti kuuluisi jokaisen keliakiaa sairastavan varusteisiin. Ja uskoisin sen vielä joku päivä tulevankin markkinoille, kunhan USA:n terveysvirasto FDA on antanut sille hyväksyntänsä. Laitteita varmasti tulee lisää markkinoille ja sen jälkeen jokainen tekee valintansa, tarvitseeko sellaista oikeasti vai onko se vain sellainen ensihuuman tavara, mitä hetken ajan luulee tarvitsevansa ja lopulta kuitenkin pärjää ilmankin.

Itselääni ei ole niin paljon mielikuvitusta, että osaisin kuvitella jotain uusia innovatiivisia laitteita ruokkimaan jälkipolveani tulevaisuudessa. He toivon mukaan poimivat itse marjat ja sienet metsästä, kasvattavat joitakin vihanneksia ja hedelmiä omalla pihallaan ja elävät 'happy-ever-after'. Siinä vaiheessa itse olen jo vanha, toivon mukaan vielä hyvissä voimissa ja aion ehdottomasti ottaa Menumat'in käyttööni (Ateriapalvelu, Menumat Oy). Sehän on aivan loistava palvelu! Sitä näkee jo nyt, ettei yksin ollessa välttämättä huvita kokata yhtä annosta jo sen ajan käytön takia mutta myös sähkökustannuksen takia se ei ole kannattavaa. Nyt jos minulla on itse valitsemani ruoat valmiiksi Menumat-pakasteessa valmiiksi tehtynä kaikki ravintoaineet hyvin laskettuna ja voin syödä juuri sitä mitä haluan ja laite itsekään ei vie sen enempää tilaa kuin pieni pakastinkaappi, niin se varmaan kuuluu minun ja monen muunkin kotitalouteen tulevaisuudessa. Tällä hetkellä tosin hernekeiton hinta on liian kallis (6,70€), kun sitä saa eurolla purkin kaupasta, mutta muuten voisin syödä sen ruokalistalta melkein mitä vain. Tässä tuotteessa on ajateltu hyvin yksinäisiä vanhuksia ja omaishoitajia, jotka uupuvat työtaakan ääreen jo muutenkin, mutta myös vammaiset hyötyvät tästä. Voisin hyvin kuvitella, kuinka tämä saattaa muutaman vuoden kuluttua olla myös kiireisten ihmisten ainoa tapa saada hyvää ravintorikasta ruokaa. Se, että joutuu ottamaan ruuan pakkasesta ja lämmittämään sen, ei muuttaisi mitään muuta minun elämässäni kuin sen, että joku muu on jo valmiiksi valmistanut hyvän ateriakokonaisuuden ja pakastanut sen. Olen jo yli 20 vuotta suurperheellisenä tehnyt koko viikon ruoat yhden viikonlopun aikana ja pakastanut ruokia pakkaseen, josta on ollut helppo ottaa sitä mukaan käyttöön juuri sitä, mitä haluaa milloinkin syödä. Menumat tulee siis kuulumaan minun tulevaisuuteeni ja olen iloinen, että joku sen kehitti ja sain tietää siitä jo tässä vaiheessa. 




Lähteet

Ateriapalvelu, Menumat Oy, http://www.menumat.fi/miksi-menumat, luettu 5.12.2016

Eettistä juomaa - Maitoa valmistettiin ensi kertaa ilman lehmiä - T&T, http://www.tekniikkatalous.fi/arkisto/2014-10-27/Eettist%C3%A4-juomaa---, luettu 5.12.2016

Foodini 3D-food printer, www.coolmompicks.com, Foodini 3D-food printer: A most magical kitchen appliance, 5.4.2014, luettu 10.11.2016

The Guardian, https://www.theguardian.com/science/when-meat-is-not-murder, 13.8.2005, luettu 10.12.2016

Laite, joka tunnistaa gluteenin, http://www.glu.fi/linkit/gluteenittomat-linkit ,Kalifornialainen start up -yritys on kehittänyt kannettavan... lisätty 30.8.2016, luettu 27.11.2016

Jäppinen S, https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/fao-hyonteisilla-merkittava-rooli-ruokaturvassa, 14.5.2013, luettu 5.12.2016

Yle uutiset, Älykäs lounaslinjasto sysii parempiin ruokatottumuksiin, http://www.yle.fi/3-6643836, luettu 5.12.2016

Comments

Ravintolisät

24/10/2017

Comments

 

Ravintolisät

Elintarvikelainsäädännön alaisuudessa olevat ravintolisät lasketaan elintarvikkeisiin, vaikka ne poikkeavatkin tavanomaisista elintarvikkeista ulkonäkönsä puolesta ja niitä käytetään yleensä täydentämään ruokavaliota jonkin ravitsemuksellisen ominaisuuden vuoksi ilman, että niistä saataisiin merkittäviä määriä energiaa. Ravintolisät ovat valmiiksi pakattuja elintarvikkeita, joita myydään mm. kapseleina, tabletteina, jauheina, nesteampulleina tms. muodoissa ja jotka on tarkoitus nauttia pieninä mitta-annoksina kuten esimerkiksi vitamiineja, kivennäisaineita, yrtti- ja mehiläisvahavalmisteita ja joiden ei ole tarkoitus korvata monipuolista ruokavaliota. (Evira, Ravintolisät). Ravintolisillä pyritään parantamaan yksilön ravitsemustasoa vuorokautisen turvallisen saannin rajoissa (Evira, Ravitsemuksellisen täydentämisen valvontaohje 04/2013).


Lainsäädäntö ja ohjeet

Euroopan parlamentti ja neuvosto, Euroopan komissio, Kauppa- ja teollisuusministeriö sekä Maa-ja metsätalousministeriö ovat tehneet monia asetuksia vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäämisestä elintarvikkeisiin, niitä koskevista ravitsemus- ja terveysväittämistä, ravintoainemerkinnöistä jne. (Evira, Ravitsemuksellisen täydentämisen valvontaohje 04/2013).
Ravitsemus- ja terveysväittämiä säätelee Euroopan parlamentti ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/20016 ns. väiteasetus. Se määrittelee yhteiset pariaatteet koko Euroopan alueella, kuinka tuotteisiin voidaan lisätä ravitsemus- ja terveysväitteitä. Pakkausmerkintöjen lisäksi se koskee myös tuotteen esillepanoa ja mainontaa. Väite voi olla teksti elintarvikkeella olevasta erityisominaisuudesta, kuva, symboli tai se voi olla tuotenimi tai kuvitteellinen nimi. Ravitsemusväite kertoo elintarvikkeen hyödyllisestä ravintoainesisällöstä esimerkiksi 'sisältää rautaa ja magnesiumia'. Terveysväite vastaavasti kertoo elintarvikkeen ja terveyden välisestä yhteydestä esimerkiksi 'vahvistaa luustoa'. Kaikilla väittämillä täytyy olla tieteellistä näyttöä, joita Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioi. keskustelujen jälkeen väite joko hyväksytään tai hylätään komission asetuksella. Suomessa Evira toimii kansallisena viranomaisena, joka lähettää väitehakemukset EFSA:lle arvioitavaksi. (Evira, Ravitsemus- ja terveysväitteet).
Terveysväitteillä on aina yhteys terveyteen ja ne on jaettu kahteen ryhmään. Artikla 13:n toiminnallisiin väitteisiin kuuluvat esimerkiksi väitteet kasvuun, kehitykseen, elimistön toimintaan, käyttäytymiseen, laihtumiseen jne. Artikla 14:n terveysväitteisiin kuuluvat esimerkiksi väitteet lasten kehitykseen ja terveyteen sekä sairauden riskin vähentämiseen. EFSA arvioi myös tieteelliset perustelut ja väitteiden sanamuodot). (Evira, Terveysväitteet).


Vitaminioidut elintarvikkeet

Jotkin elintarvikkeet on täydennetty lainsäädännöllä sallituilla vitamiini- tai kivennäisaineilla ja joilla pyritään väestön riittävään vitamiini- ja kivennäisainesaantiin. Näistä elintarvikkeista hyötyvät erityisesti erityisruokavaliota noudattavat henkilöt, oli kyse sitten sairaudesta, uskonnosta tai eettisyydestä. Tutkimusten mukaan monipuolisesta ruokavaliosta saadaan kaikki tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet. Poikkeuksen tekee ainoastaan D-vitamiini. Huomioitavaa kuitenkin on, että täydennettyjen elintarvikkeiden ja ravintolisien päällekkäisyyttä on vältettävä niistä saatujen liikasaannin riskin takia. (Elintarvikkeiden täydentäminen pdf).


Ravintolisistä löytyneet väitteet

Selailemissani luontaistuotelehdissä terveysväitteet olivat hyvin samankaltaisia. Jos vaikuttavan vitamiiniaineen tai kivennäisaineen hyödyt ovat tunnettuja ja tutkimuksiin perustuvia, niistä on helppo tehdä lukijaan vetoavia terveysväittämiä, koska kilpailu on myös tällä alalla kova, ja lukija saa helposti tunteen, että juuri tämä aineosa auttaa hänen terveysongelmissaan. 
Life-terveyskaupan joulujulkaisu väittää esimerkiksi Fosfoser Memoryn soijasta valmistetun fosfatidylseninikapselin virkistävän muistia, torjuvan stressiä, lisäävän vireyttä ja keskittymiskykyä. Bio-Qinon Active Q10 edistää energia-aineenvaihduntaa sekä vähentää väsymystä ja uupumusta. Myös Solgar B-complex vähentää väsymystä ja uupumusta. Ruusunjuuri lisää vastaavasti keskittymiskykyä, vireyttä ja elinvoimaa, vähentää stressiä ja parantaa unen laatua. Melatoniini on myös apu tilapäisiin unensaantivaikeuksiin. Magnesiumin sanotaan ehkäisevän suonenvetoja ja kramppeja, Biotiinin vahvistaen hiuksia, kynsiä ja ihoa, Omega 7-kaksoistyrniöljy uudistaa ja vahvistaa limakalvoja sekä ravitsee kuivaa ihoa. C-vitamiini on lehden mukaan nuorekkusvitamiini, mikä ehkäisee melaniinin muodostumista iholla ja pigmenttiläiskien syntyä, auttaa ihoa pysymään kiinteänä ja nuorekkaana. (Life, 2016). 
Suurin piirtein samoja sanakäänteitä käyttävät myös muiden ravintolisätuottajien terveysväittämät ja monista tuotteista tuntuu löytyvän monia samankaltaisia vaikutuksia. Löytämäni väittämät ovat sallittuja, koska kiellettyihin väittämiin kuuluvat kaikki harhaanjohtavat väitteet tai jos niissä näkyy lääketieteellistä markkinointia, aineen ajallista vaikutusta, yksittäisten ihmisten tai järjestöjen suosituksia tai kyseisen elintarvikkeen nauttimatta jättämisen vaikutuksia (Evira, Kielletyt väitteet).


Oma ravintolisien käyttö
​

En ole aikaisemmin juuri kiinnittänyt huomiota, miten väitteet ovat muuttuneet vuosien saatossa, mutta tällä hetkellä ne ovat ainakin tehty sellaisiksi, että ihminen luulee tarvitsevansa kaikkia pysyäkseen terveenä ja ikuisesti nuorena. Itse käytän Omega-3 ja monivitamiinitabletteja. Omega-3:sta minulle suositeltiin 10 vuotta sitten, kun leikkauksen jälkeinen kipu ei meinannut parantua ja monivitamiinitabletteja aloitin käyttää vuosi sitten ihan vain yleisen vitamiinitarpeen tyydyttämiseksi. Tosin en ole ihan varma tarvitsenko sitä oikeasti, koska ruokapäiväkirjan mukaan saisin ravinnosta kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita tarpeeksi. Mutta koska en juurikaan käytä vitamiinitoituja elintarvikkeita muita kuin maitoa ja rasvalevitteitä sekä suolaa, luulisin, että on ihan turvallista nauttia näitä ravintolisiä ilman pelkoa liikasaannista.


Lähteet
Elintarvikkeiden täydentäminen pdf, www.elintarvikevirasto.fi/ruokailoa/elintarvikkeiden-taeydentaeminen.pdf, luettu 5.12.2016
Evira, Kielletyt väitteet, https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikkeista-annettavat-tiedot/ravitsemus-ja-terveysvaitteet/kielletyt-vaitteet, luettu 15.11.2016
Evira, Ravintolisät, https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikeryhmat/ravintolisat, luettu 5.12.2016
Evira, Ravitsemuksellisen täydentämisen valvontaohje 04/2013, https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/julkaisut/elintarvikkeet/oppaat/ravitsemuksellisen-taydentamisen-valvontaohje, luettu 5.12.2016
Evira, Ravitsemus- ja terveysväitteet, https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikkeista-annettavat-tiedot/ravitsemus-ja-terveysvaitteet, luettu 15.11.2016 
Evira, Terveysväitteet, https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikkeista-annettavat-tiedot/ravitsemus-ja-terveysvaitteet/terveysvaitteet, luettu 15.11.2016
Life, Lifen parhaat joulutarjoukset 2016, www.life.fi, luettu 3.12.2016

Comments
<<Previous

    blogin tarkoitus

    Opiskellessani Personal Traineriksi jouduin tutkimaan monia kansanterveystieteeseen, ravitsemustieteseen ja liikuntalääketieteeseen liittyviä asioita. Blogini tarkituksena on nyt julkaista yliopistolle kirjoittamiani ajankohtaisia kirjoituksia, joita lukijat voivat halutessaan kommentoida.  Lisää tutkimuksia päivitellään sivustolle kuukauden välein.

    Tervetuloa

    Liikuntaa ja hyvinvointia Veikkolassa ammattilaisen terveysvalmentaja-PT-ohjaajan kanssa, ryhmäliikuntaa ja Thai Yoga hierontaa.

Tervetuloa kasvattamaan terveyspääomaa


Puhelinnumero

045 248 8428

Sähköposti

Seuraa meitä facebookissa!

seasonalflowandbalance@gmail.com

​www.facebook.com/seasonalflowandbalance/

Copyright © 2017 Seasonal Flow & Balance
  • Etusivu
    • Terveyspääoma
    • Toiminta-ajatus ja arvot
    • Aikataulut
  • Palvelut
    • Yoga
    • Pilates & Kehonhuolto
    • Vahva keho - Toiminnallinen harjoittelu
    • Terveysvalmennus & Personal Trainer
    • Lasten liikunta & Joogaleikki
    • Thai Yoga Hieronta
  • Hinnasto
  • Blogi
  • Yhteystiedot