SEASONAL FLOW & BALANCE
  • Etusivu
    • Terveyspääoma
    • Toiminta-ajatus ja arvot
  • Palvelut
    • Hieronta >
      • Hinnasto
    • Personal Trainer >
      • Terveysvalmennus & Personal Trainer
    • Ryhmäliikunta >
      • Aikataulut ja hinnasto
  • Blogi
  • Yhteystiedot
    • Asiakasrekisteri

Miksi testata kuntoasi?

20/12/2022

Comments

 
​Kaikille on varmaan ainakin joskus tehty kuntotestit. Kouluajoilta on varamaan tutuksi tullut 12 minuuttia kestänyt  Cooperin testi sekä 1500 metrin juoksutesti. 
Ei ehkä ihan niitä kaikkein miellyttävimpiä testejä, jos ei ollut tottunut juoksija. Useat ovat myös joutuneet kyykkäämään 30 sekunttia niin nopeasti kuin mahdollista tai tekemään saman verran vatsarutistuksia ja selän ojennuksia. Nekään eivät ehkä olleet niitä onnistuneimpia suorituksia, joita tahtoisi muistella. Ei siis ihme, jos kuntotestit eivät enää kiinnosta. Mutta testit ovat muuttumassa. Ja hyvä niin. 

Aina silloin tällöin luokseni tulee asiakkaita, jotka haluavat, että teen heille saliohjelman ja vastaukseni on aina sama; netti on täynnä saliohjelmia. Jos haluaa ohjelman minulta, niin  ensin tehdään kuntotestit ja vasta niiden tulosten perusteella lähden tekemään henkilökohtaista saliohjelmaa. Osa haluaa jättää jutun sikseen, koska eivät näe syytä testeille, mutta suurin osa ymmärtää testien tarkoituksen ja haluavat kirjallisesti analysoidut kuntotestitulokset ja niiden pohjalta tehdyn saliohjelman, mikä perustuu aina omien heikkouksien poistamiseen.

Vanhan ajan 30 sekunttia tehtävät testit ovat mielestäni tarkoitettu hyväkuntoisille ja puhtaita suorituksia tekeville liikkujille. Mutta nykyään harva enää tekee puhtaita suorituksia. Tehdäänpä pieni testi: Mene peilin eteen ja tee muutama hidas kyykky ensin kahdella jalalla ja sitten yhdellä jalalla. Mitä näet? Mitä luulet Personal Trainerin näkevän? Miltä tuntui? Itse en tarvitse asiakkaalta 30 sekunnin huippunopeasti tehtyjä kyykkyjä, kun näen kaiken tarvitsemani jo 3-4 hitaasti tehdyllä kyykyllä. Jalkaterien asento ja siinä tapahtuvat muutokset kyykyn aikana kertovat jo monta asiaa; aukesiko jalkaterä, laskeutuiko jalan holvikaari, nousiko kantapää irti maasta. Sen jälkeen polvien ja lantion asento kyykätessä; polvien suunta suhteessa jalkateriin, polvien suunta suhteessa lantioon, lantion liike alasmennessä ja ylösnousussa. Ne kaikki kertovat niin monesta asiasta. Kyykätessä tarkkailun kohteena on myös selkä; mitä tapahtuu selässä kyykyn aikana; pyöristyykö, notkistuuko, tekeekö sivuheilautuksen. Ne kaikki kertovat jostain heikkoudesta, ongelmasta tai epätasapainosta. Kun samoja heikkouksia näkee useamman eri testin aikana, on jo kyseessä suoritusta haittaava heikkous. 

Sama koskee esimerkiksi myös vatsalihaksia. Miksi tehdä 30 sekunttia kestäviä vatsarutistuksia, kun sen kaiken tarvitsemansa näkee jo 1-2 hitaasti turvallisesti tehdystä liikkeestä? Jos asiakkaalla on esimerkiksi erkauma, hänen ei  missään tapauksessa edes pitäisi tehdä vatsarutistuksia, saatika mahdollisimman nopeasti 30 sekunttia kestäviä suorituksia. 

Personal Trainer ei vain tee testejä testien takia. Personal Trainerilla on myös tieto, mitä milläkin testillä haetaan. Tarkkailun kohteena ovat selän hallinta ja liikkuvuus, onko selän hallinnalla ja takaketjun liikkuvuudella yhteyttä, nilkan ja jalkaterän hallinta ja liikkuvuus, lantion hallinta/ voima, liikkuvuus ja alaraajojen linjaus, hartiaseudun ja olkapäiden liikkuvuus sekä lapatuki, vatsalihasten (syvä vatsa, vinot vatsat, suora vatsa) aktivoituminen ja voima. Kun tämän kaiken saa kirjallisesti  analysoituna, voi asiakas itsekin ymmärtää esimerkiksi miksi jokin liike ei ole koskaan ollut "se" suosikkiliike vaan mieluiten aina tekisi niitä liikkeitä, missä kokee olevansa hyvä tai osaavansa hyvin.  Toki niissäkin on usein sitten vielä se teknisesti oikein tehty suoritustapa, mutta se kuuluu sitten jo Personal training valmennuksen piiriin. 

Eli seuraavan kerran kun haluat saliohjelman, älä ihmettele, miksi kuntotestit on hyvät tehdä ensin.
​
Kirjoittanut Eeva Beckford, Personal Trainer  10/2022
Comments

Hyvästi selkäkivuille

20/12/2022

Comments

 
​Selkäkipu on viheliäinen oire, mikä tulee suurimmalle osalle ihmisistä jossain vaiheessa elämää ja ajan kuluessa kivut helposti kroonistuvat, jos niille ei tehdä mitään.

Yksi iso elämänvaihe on ikääntyminen, mikä tuo kehoon erilaisia kiputiloja - halusipa sitä tai ei - ja yksi suurimmista ja elämää hankaloittavista kivuista on nimenomaan selkäkipu. Sängystä on vaikea nousta ylös, ylhäällä ollessa käsi hakeutuu alaselälle lievittämään kipua tai jäykkyyttä, käveleminen on hidasta ja vaikeaa, istuminen on epämiellyttävää ja kivuliasta. Kaikki puheenaiheet liittyvät jollain tavalla kipuihin. Kivuista on tullut osa elämää ja tuntuu, että päivästä selviää vain kipulääkkeiden avulla. Onko tuttua?

Mutta tiedätkö, koskaan ei ole liian myöhäistä päästä kivuista eroon. Lähes poikkeuksetta vastaus oireettomalle selälle on oikein tehdyissä liikkeissä. Usein siihen vain tarvitaan ulkopuolisen apu auttamaan, ohjaamaan ja kannustamaan, että liikeharjoitukset tulevat tehtyä oikein ja turvallisesti ja kohdistuvat juuri sinne heikolle alueelle.

Olen Eeva Beckford, liikunta- ja hyvinvointialan ammattilainen ja ikääntyminen on tuonut myös minun kehooni haasteita. Olen itse kärsinyt sekä pitkistyneestä että akuutista alaselkäkivusta ja haluan nyt auttaa muita ikätovereitani pääsemään eroon ikääntymiseen liittyvistä kehon kivuista ja pysymään liikuntakykyisenä vielä vuosikausia.

Itselleni on tullut jäykkyyttä, kramppeja, nivelkipuja, mutta olen oppinut poistamaan kivut yhdistämällä yksinkertaiset jooga-, pilates-, fascia- ja voimaharjoitteet monipuolisiksi liikeharjoitteiksi ja  lääkkeisiin ei ole tarvinnut turvautua. Joskus näkee tekstejä, missä luvataan, että saa kivut pois ilman että tarvitsee liikkua ollenkaan. Väärin, keho on tehty liikkumista varten ja jos ei liiku, ongelmat lisääntyvät. Tai kun 25-vuotias sanoo, miltä iän tuomat kivut tuntuvat. Väärin, heillä ei ole aavistustakaan ikääntymisen tuomista kivuista. En minäkään tiennyt ennen kuin täytin 55 vuotta. PT-valmennuksessa nimenomaan selkäkipuiset ovat hakeutuneet luokseni ja useimmat ovat jo ensimmäisen yhteisen treenin jälkeen huomanneet kipujen vähentyneen. 

Monet tekijät voivat olla alaselkäkipujen syynä, mutta 1) yleisin syy on jatkuvasta istumisesta johtuvat kivut, jolloin selän nikamat kuormittuvat vääränlaisesta istuma-asennosta ja selkä on jatkuvasti joko pyöreänä tai yliojennettuna. 2) Myös koko kehon takaosan lihaskalvojen eli fascioiden kireys tuntuu selän jäykkyytenä, jolloin lihaskalvot ovat päässeet kuivumaan liikkumisen puutteesta. 3) Selkäkipuun vaikuttavat myös jalkaterien asentovirheet, mikä vääristää polvien ja lonkan asentoa yläkropan kannattelijana. 4) Tai ns laiskat pakarat, heikot vatsalihakset ja kireät lonkankoukistajat voivat olla selkäkipujen syynä, jolloin kehon lihasketjut aktivoituvat väärässä järjestyksessä, jos ollenkaan ja kuormitus menee selälle. 5) Myös nivelrikko ja iskiaskivut tuovat oman haasteensa selän kiputuntemukseen. Nivelrikkoa ei voi poistaa, mutta kipuja voidaan poistaa tai ainakin vähentää oikeanlaisella treenillä. 

Usein kuulee sanottavan, että venyttely auttaa selkäkipuihin. Joo, mutta se on vain osa totuutta. Pelkkä venyttely ei auta kovinkaan pitkälle. Lähtökohtaisesti kipu pitää hoitaa syy-kohtaisesti. Vatsalihaksia vahvistamalla, pakaralihaksia aktivoimalla, lihaskalvoja avaamalla, lihaskuntoa parantamalla, liikeratoja suurentamalla, liikesuuntia lisäämällä ja hengittämällä oikein. Yksipuolisuus näivettää kehon ja joku päivä saatat huomata, että kipu on saanut vallan sinusta ja et enää edes uskalla liikkua ihan vain pitääksesi kivun loitolla.

Omalla kohdallani ensimmäinen pitkäaikainen selkäkipu tuli juuri 55-vuotiaana, kun opiskelin enkä ollut tottunut istumaan niin pitkiä aikoja putkeen. Mutta elämäni pahimmat alaselkäkivut kuitenkin tulivat viime talven aikana. Kun sängystä pois liukuminen, konttaaminen ja ylös pääseminen vei yli 30 min, kun 15 askeleen matka vessaan huonekaluihin ja seinään tukien vie toiset 30 min jne. Lopulta kuitenkin vain konttaamalla ja hammasta purren pääsin hiljakseen eteenpäin sohvan reunaan makaamaan, koska selkäkivuiltani en saanut jalkoja nostettua sohvalle. Olen nyt selättänyt nuo kivut ja löytänyt itselleni oikeat liikkeet selän kunnossapitoon. Kipulääkkeisiin ei ole tarvetta eikä enää tarvitse kotona kontata vain päästäkseni huoneesta toiseen. Pystyn taas liikkumaan ilman tukea ja pystyn oikeasti nauttimaan kivuttomasta olotilasta.

Jos sinä nyt haluat elämäsi takaisin ja olet valmis sanomaan hyvästit selkäkivulle, ota yhteyttä Levelsin omaan personal traineriin ja varaa aika maksuttomaan alkukartoitukseen. Alkukartoituksessa juttelemme kivuistasi, miten ne ovat mahdollisesti syntyneet, miten ne vaikuttavat tällä hetkellä elämässäsi. Pystytkö kuvittelemaan elämää ilman selkäkipua? Koska tiedän, mitä on elää selkäkivun kanssa, haluan myös auttaa niitä, joilla on halua tehdä muutosta, mutta ei oikein tiedä miten.
​
Kirjoittanut Eeva Beckford (9/2022)
Comments

Kaipaatko apua niska- ja hartiakipuihin?

20/12/2022

Comments

 
​13.08.2022 

Kun lomat on pidetty ja arki koittanut, usean istumatyöläisen niska- ja hartiakipuongelmat alkavat myös töiden alettua. Onko tuttua? 

Kuulutko siihen ryhmään, jolla on niskajumia, lapojen välistä pistävää kipua, päänsärkyä tai jopa hengitysvaikeuksia? Saatat ottaa kipulääkettä tai varata ajan hierojalle, jonka jälkeen saat helpotusta jumeihin ja olo tuntuu taas paremmalta. Tosin vain hetkellisesti, sillä niskajumi palaa todennäköisesti takaisin ja olet taas samassa lähtöpisteessä kuin aikaisemmin. Kipulääkityksellä saatoit hoitaa vain oiretta, mutta et itse ongelman syytä.

Mistä niskavaivat johtuvat?
Usein kaikki yllä mainitut oireet liittyvät niskavaivoihin (tässä tekstissä en puhu mahdollisista patologisista ongelmista, jotka vain lääkäri pystyy todentamaan). Pää työntyy eteen, olkapäät ja yläselkä pyöristyvät ja kaularangan jatkeena saattaa olla ns. emännänkyhmy. Itse kutsun sitä some-kyhmyksi ja on sillä monta muutakin nimeä, mutta ne kaikki tarkoittavat samaa asiaa; rasvaista kyhmyä hartioiden välissä, niskan alapuolella. Onko sinulla sellainen? Hyvin varmasti ainakin olet nähnyt näitä kyhmyjä työpaikallasi, treenipaikallasi, kaupassa, jne. 
Suurin osa niska- ja hartiakivuista ovat toiminnallisia kiputiloja. Kipu ei johdu rakenteellisista syistä tai sairaudesta, vaan syynä ovat lähinnä nivelten virheasennot tai lihasvoiman heikkous. Tällöin jännityspäänsärky tai lihasjännitykset niska-hartiaseudun alueella ovat hyvin tavallisia oireita. Myös stressi aiheuttaa lihasjännitystä ja tätä kautta niskakipuja.

Kun pää on jatkuvasti keskilinjan etupuolella ns. työntynyt eteenpäin, päätä tukevat rakenteet alkavat ylikuormittua, mikä johtaa siihen, että niskaa ojentavat lihakset ovat lyhentyneet ja kaulan syvät koukistajalihakset ovat venyneet. Samalla kaularangan fasettiniveliin alkaa kohdistua painetta ja niskaa tukevat nivelsiteet ovat jatkuvassa venytyksessä. Mitä enemmän pää on työntynyt eteenpäin, sitä enemmän kaulaan kohdistuu painetta. Tiesitkö, että ihmisen pää painaa keskimäärin 5 kg. Kun pää on työntynyt eteenpäin esim. 15 astetta, kaularankaan kohdistuva paine on noin 12 kg. 60 asteen kulmassa paine on jo hurjat 27 kg! Ja se on paljon, se!
Itse, Personal Trainerina ja hierojana kohtaan näitä asiakkaiden ongelmia hyvinkin usein. Olen tavannut useita kivulle kroonistuneita asiakkaita, jotka eivät uskalla enää edes liikutella itseään siinä pelossa, että kivut lisääntyvät. Purkista on helpompi saada kipuja vähenemään edes hetkeksi. Mutta koska keho toimii kokonaisuutena, niin yhden osa-alueen vaiva muuttaa koko kehon toimintaa. Siksi, kun puhutaan niska-hartiaseudun vaivoista, on huomioitava myös yläselän liikkuvuus sekä hartialihasten hallinta ja voima. 

PT-valmennuksessa asia hoituu lähinnä yläselkään ja hartioihin kohdistuvilla treeneillä liikkuvuuden ja voiman lisäämiseksi. Siinä pyritään asiakkaan aktiivisella itse-tekemisellä lisäämään rintarangan liikkuvuutta lisää. Kuntotesteillä melko varmasti on jo todennettu jäykkä ranka, some-kyhmy, hartia-alueen pyöristyminen, lapatuen heikkous, käsien kääntyminen sisäkiertoon jne. Koska pään eteenpäin meneminen on muokannut kaularangan nivelet pitkällä ajanjaksolla siten että some-kyhmy on päässyt syntymään, se ei palaudu paikoilleen ihan heti, mutta kipuja voidaan kuitenkin poistattaa vahvistamalla alueen lihaksia.
Hieronnassa vastaavasti hoidan jäykkää selkää ja niskaa manuaalisen terapian keinoin. Muistan, kun opiskelin vielä hieronnan ammattitutkintoa, niin viimeisenä näyttöpäivänä hoitooni tuli yli 70-vuotias rouva, jonka hartiat olivat edessä, toinen käsi nousi sivukautta vain hartiakorkeudelle ja toinen jäi sitäkin alemmaksi.  Selän taakse kädet eivät menneet. Pään kierrot ja sivutaivutukset jäivät hyvin vajaiksi ja pään taaksetaivutusta hän ei voinut tehdä ollenkaan, koska häntä alkoi heti pyörryttää. Ei siis tullut kysymykseensäksään, että olisin tehnyt hänelle tavallisen klassisen hieronnan. Hoidin hänet manuaalisen terapian keinoin: rintarangan nivelmobilisaatiolla saatiin rouvan rintaranka elastisemmaksi ja liikkuvammaksi, molempiin olkaniveliin traktiot, glaidaukset ja nivelmobilisaatiot, kaularangalle liikuvuutta lisäävät mobilisaatiot. Hoidon jälkeen kädet nousivat aivan ylös asti ja menivät selän taakse ja ensimmäistä kertaa moneen vuoteen hän pystyi katsomaan kattoon pyörtymättä. Se oli hieno hetki meille molemmille. 
Jos siis kärsit toiminnallisesta niska-hartiakivusta, eikö olisi kiva päästä niistä eroon lopullisesti?

Kirjoittanut Eeva Beckford, PT ja koulutettu hieroja
Comments

Miksi Yin Jooga on niin suosittua?

20/12/2022

Comments

 
​Nykypäivän kiireinen ja jatkuvasti menossa oleva elämäntyyli on stressaavaa ja henkisesti kuluttavaa. Ei siis ihme, kun joku sen yhden kerran erehtyy YinYoga tunnille, koukuttuu siitä lähes välittömästi.

Sen hiljaisuus ja lähes paikalleen pysähtynyt aika saattaa alussa tuntua tylsistyttävältä, mutta siinä sen juju onkin. Irti päästämisestä. Hermolevosta. Antautumisesta. Sen hetken kun voi vain antaa olla - olla ajattelematta mitään ja vain kuunnella omaa kehoa. Sillä hetkellä kun alat hengittää, siis oikeasti hengittää ja antaudut maan vetovoimalle, olet läsnä omassa kehossasi ja siinä ajassa, kehosi fyysiset ja psyykkiset epämukavuudet alkavat helpottua.

Yin Yoga on yksinkertaista, mutta ei helppoa. Asanoissa viivytään pitkään, mikä usein koetaan melko tylsäksi, mutta on kuitenkin usein melko haastavaa. Yin Yogassa työstetään kaikkein syvimpiä kudoksia, sidekudoksia, jänteitä ja niveleitä. Kuuntelemalla omaa kehoa ja hengittämällä hitaasti ja pitkään pääsee asanassa yhä syvemmälle. Yin Yogan tarkoituksena ei ole miellyttää vaan mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Aluksi asanat voivat sattua, mutta tunnin loputtua yleensä huomaa olon hyvinkin kevyeksi ja kaikkien kipujen kadonneen. 

Yin sopii huippu-urheilijoille, koska se parantaa urheilusuorituksia. Yin sopii kireille, kankeille ja jäykille ihmisille, koska se tuo kehoon joustavuutta ja elastisuutta. Yin sopii kiireisille, koska se rauhoittaa ja vähentää stressiä. Yin sopii laiskoille, jotka vain haluavat olla paikoillaan. Yin sopii nykyajan kansantauteja sairastaville, koska se laskee verenpainetta, syventää ja hidastaa hengitystä sekä poistattaa kipuja. Yin sopii siis kaikille. Ainoa, mitä sinun pitää tehdä, on olla tekemättä mitään, vain hengittää ja antautua painovoiman vedettäväksi. 
​
Eeva Beckford
Yoga-ohjaaja vuodesta 2012
Comments

Mikä ihmeen faskia?

20/12/2022

Comments

 
13.1.2022
Olen ollut Levelsillä töissä nyt useamman vuoden ja puhun usein asiakkailleni faskia-kireyksistä. Oli kyse sitten YinYoga tunneista, kehonhuolto/ FasciaMethod- tunneista, PT-ohjauksista tai ThaiYoga hieronnasta. Faskiat on vaan "niin mun juttu". 
Tiedätkö sinä, mikä on faskia? Jos sanoisin, että se on lihaskalvo tai peitinkalvo, niin sanoisiko se mitään sinulle? Olet varmaan kuullut ainakin sanana faskian tai lihaskalvon, mutta merkitseekö se sen enempää sinulle? 
Mennäänpä hetkeksi faskian perusteisiin. 

Mitä on faskia? 
Joissakin kirjoissa se selitetään seuraavasti: "Faskia on sidekudosverkko, joka sitoo, tukee ja yhdistää kehomme eri rakenteet toisiinsa ja antaa niille muodon. Se myös erottelee eri rakenteet toisistaan ja luo kulkuväylän hermoille ja verisuonille. Sitä on kehomme kaikissa kerroksissa  ja se myös ympäröi hermoja, verisuonia ja sisäelimiä". No, uskoisin, että monellekaan tuo teksi ei sano juurikaan mitään.
Mutta yksinkertaistetaan ensin se, missä sitä faskiaa oikein on. Ja tällä kertaa vain lihaksen näkökulmasta. Lihaksen pienin yksikkö on lihassolu ja jokaisen lihassolun ympärillä on faskiaa (endomysiumia). Monta lihassolua yhdessä muodostavat lihassolukimpun ja senkin ympärillä on faskiaa (perimysiumia). Ja monta lihassolukimppua muodostavat yhden lihaksen esim hauis-lihaksen ja sen ympärillä on myös faskiaa (epimysiumia). Ja nimen omaan tämä koko lihasta ympäröivän epimysium-kalvon tehtävänä on voimansiirto pitkittäin. Tähän palataan myöhemmin.

Faskia on muodostunut kolmesta aineesta: kollageenista, elastiinista ja nesteestä. Näistä kollageenisäikeet vastaavat kalvon venymisetä, elastiinisäikeet palauttavat kalvon lepotilaan ja vesi yhdessä hyaluronihapon kanssa mahdollistavat liikkuvuuden, voimansiirron ja palautumisen. 

Meidän keho on täynnä näitä pitkiä kalvorakenteita, lihastoimintaketjuja, joiden ansiosta syntyy kehossa olevan liikkeen sulavuus. Itse puhun jatkuvasti taka-, etu- ja sivulinjoista, spiraalilinjasta, yläraajojen etu- ja takalinjoista, kehon etu- ja takaosan toiminnallisista linjoista sekä syvästä etulinjasta ja näillä kaikilla linjoilla on oma tärkeä tehtävänsä kehossamme.

Usein kuulee puhuttavan lihaskireydestä, mutta lihas itse on hyvin harvoin kireä, vaan kyse on lähinnä lihasta ympäröivien faskioiden kuivumisesta ja jämähtämisestä lyhyeksi. Mikä tähän sitten auttaisi? Siihen auttaa veden juonti yhdessä hengityksen ja liikkeen kanssa. Ihminen voi juoda vaikka 10 litraa vettä ja silti olo on kireä kuin rautakangella, mutta kun nesteen juontiin yhdistetään hengitys ja nimen omaan dynaaminen liike, saadaan faskioiden väliin nestettä, mikä nesteyttää kudokset ja Volaaa! keho alkaa tuntua kiviuttomalta, liikkuvammalta, sulavammalta, ... ja samalla kireydet ja usein myös kivut vähenevät tai jopa poistuvat kokonaan.

Mennään seuraavaksi minun työnkuvaani Levelsillä ja miten faskiat liittyvät siihen, mitä teen.

Faskia ja Personal Trainer
Kun asiakas, joka haluaa joko saliohjelman tai parhaimmassa tapuksessa kunnon PT-valmennuksen, tulee minun luo, en koskaan lähde tekemään ohjelmaa ns lonkalta. Minun ohjelmien pohjalla on aina faskioihin perustuvat kuntotestit, missä nähdään hyvinkin helposti kehon kireydet ja epätasapainot. Itse teen asiakkaille hyvinkin tarkan kirjallisen kuntotestianalyysin, sen mitä olen nähnyt testeissä ja mistä se johtuu. Ei voi olla jotain heikkoutta, jos ei tiedä, mistä se johtuu.  Tai jos kehossa on jokin heikkous, pitää myös tietää, mistä se johtuu. 

Tällaisen analyysin jälkeen asiakkaani saavat ensimmäisen kuntosaliohjelmansa, millä lähdetään parantamaan juuri niitä omia heikkouksia. Kun kehon heikkoudet ja kireydet poistuvat, keho alkaa joustaa ja se on juuri tässä vaiheessa, kun asiakas huomaa, miten helposti ja nopeasti pystyy lisäämään ja nostamaan painoja. Muistatko, kun  aikaisemmin kirjoitin, että faskia on voimansiirtoväline. Kun faskia on kireä, jossain vaiheessa se ei vain pysty nostamaan enempää painoja, kun taas joustavalle, nesteytetylle faskialle painojen lisääminen on hyvinkin helppoa. Eli raskaat kuntosalitreenit voivat olla myös liikkuvuutta lisääviä, kun ne tehdään oikein. 

Faskia ja Thai Yoga hieronta
Jos olet joskus ollut tavallisessa joko klassisessa tai urheiluhieronnassa  (mikä on ihan sama asia kuin klassinen hieronta, mutta hierontakoulutukseen on vain lisätty osuus urheilijan treenaamisesta, eli sitä mitä PT myös tekee koulutuksensa puolesta), niin ThaiYoga hieronta on aivan erilaista. ThaiYoga hieronta perustuu faskioiden avaamiseen sekä aku- / trigger-pisteiden painantaan. Siinä missä klassinen hieronta keskittyy vain yhteen ongelmakohtaan, ThaiYoga hieronta näkee ihmisen kokonaisuutena ja ihminen hoidetaan kokonaisvaltaisesti. 

ThaiYoga hieronnalla saadaan faskiat nesteytettyä ja keho liikkuvammaksi. Useimmat asiakkaani sanovatkin kehon kireyksien ja kipujen poistuvan useammaksi päiväksi (usein oma huono ergonomia palauttaa kivut myöhemmin kuitenkin takaisin) ja olon olevan hyvinkin eufoorinen. Kun asiakas tulee luokseni ThaiYoga hierontaan ja sanoo esimerkiksi, että hartioissa kiristää, niin ThaiYoga hieronta aloitetaan jalanpohjista ja lopetetaan päälakeen eli hoidetaan ns takalinjan faskia, toiminnallisen takalinjan faskia ja yläraajojen takalinjan faskia. Eli ongelma hoidetaan koko faskia-ketjun alueelta. Ei vain ongelmakohdalta. Koska me olemme kokonaisuus, emme yksittäinen ongelma.

Faskia ja kehonhuolto / Fascia Method
Kehonhuolto/ FasciaMethod-tunnilla nimensä mukaisesti huollamme kehomme faskiota hyvinkin kokonaisvaltaisesti. Jatkuva liike yhdistettynä hengitykseen tai välillä jopa hengitys yhdistettynä liikkeeseen luo kehoon flow-tilan, missä faskiakerrosten väliin "pumpataan" nestettä ja siten saadaan keho liikkuvammaksi. Tunnilla tehdään myös jonkin verran pallohierontaa trigger-pisteille. Pallohieronnassa kunnioitetaan kehoa eikä sitä kuulu tehdä kerralla kuin max 1min /lihas, koska pidempi käsittely aiheuttaa faskian kiristymisen uudelleen. Ja sitähän me emme halua. 

Faskia ja Yin Yoga
Omilla YinYoga tunneilla yhdistyvät hengitys sekä akupisteiden ja faskialinjojen painanta osana yoga-venytyksiä.  Minun YinYoga- tunneilla asanoissa ollaan max 3-4min ja pyritään ohjaamaan hengitystä sinne, missä on eniten haasteita ja pitämään pientä hengityksen kokoista liikettä kehossa. Kuten yksi osteopaatti sanoi menneen talven aikana, liian pitkät staattiset asanat (5-10min) ovat lisäänneet osteopatian työmäärää räjähdysmaisesti, koska niissä keho viedään yli sen rajan, minkä faskia pystyy turvallisesti venymään ja samalla pysymään nesteytettynä.  

Toivon mukaan olen saanut sinut edes jollain tapaa vakuutetuksi faskioiden tärkeydestä, kuinka tärkeitä ne ovat oman kehosi liikkuvuuden ja kivuttomuuden kannalta ja että niihin kannattaa panostaa ja satsata. 

Eeva Beckford
Personal Trainer, ryhmäliikunta- ja yoga-ohjaaja, ThaiYoga hieroja
Comments

    kIRJOITTAJA

    Monipuolisesti ammattitaidon osaava liikunnan ammattilainen

    ​Eeva Beckford

    Picture

    RSS Feed

Tervetuloa kasvattamaan terveyspääomaa


Puhelinnumero

045 248 8428

Sähköposti

Seuraa meitä facebookissa!

seasonalflowandbalance@gmail.com

​www.facebook.com/seasonalflowandbalance/

Copyright © 2017-2023 Seasonal Flow & Balance
  • Etusivu
    • Terveyspääoma
    • Toiminta-ajatus ja arvot
  • Palvelut
    • Hieronta >
      • Hinnasto
    • Personal Trainer >
      • Terveysvalmennus & Personal Trainer
    • Ryhmäliikunta >
      • Aikataulut ja hinnasto
  • Blogi
  • Yhteystiedot
    • Asiakasrekisteri